Groningse kredietunies slepen miljoen in de wacht

Wel uitbreidingsplannen, maar geen geld en de bank zegt nee. Veel ondernemers in het MKB bevinden zich in zo'n situatie. Onder het motto 'dan brengen we maar zelf geld bij elkaar', verenigen ondernemers zich in een kredietunie die aan de leden geld kan lenen.
Twee kredietunies, De Kredietunie Groningen en de Kredietunie Eemsregio, krijgen hulp van de Economic Board.
De Economic Board is in het leven geroepen om de bedrijvigheid in het aardbevingsgebied aan te zwengelen. Gedurende vijf jaar kan de Board daarvoor bijna 100 miljoen euro uitlenen. Het gaat daarbij vooral om bedrijven in het MKB die grote moeite hebben hun plannen gefinancierd te krijgen.

Miljoen

De Kredietunie Groningen en de Kredietunie Eemsregio passen perfect in dat streven van de Economic Board. Met een miljoen euro kunnen ze voorlopig weer vooruit. Want veel geld is er in het prille bestaan van de kredietunies nog niet verzameld.
Bij de Kredietunie Eemsregio zijn momenteel 40 ondernemers aangesloten. Vijf ondernemers hebben een lening kunnen krijgen. Het gaat gemiddeld om zo'n 20.000 euro. Voor meer aanvragen is geen geld. 6 ondernemers zitten in de pijplijn. De steun van de Economic Board is dan ook erg welkom. 'We kunnen nu meer dan verdubbelen' zegt voorzitter Fred Bagnay.

Groei

Bagnay ziet de ondersteuning van de Economic Board als een blijk van vertrouwen in de meerwaarde van kredietunies. Uiteindelijk wil Bagnay de Kredietunie Eemsregio laten uitgroeien tot een coöperatie met 300 tot 350 leden.

Op vingers tikken

'Een kredietunie doet meer dan alleen geld uitlenen', zegt Bagnay. 'Onze leden steunen elkaar ook als het gaat om het geven van advies'. Die meerwaarde wordt erkend door directeur Marco Smit van de Economic Board. Hij is dan ook niet van plan de kredietunies op de vingers te kijken bij de besteding van het miljoen. 'Hoe dat besteed moet worden weten ze zelf het beste', zegt Smit.
Ook de Economic Board zelf komt nog maar net om de hoek kijken. Het strategisch plan voor de besteding van de 100 miljoen is nog vers. Smit ziet de kredietunies als instellingen die zijn Board juist een vliegende start kunnen geven. Hij voorziet een bestendige relatie met de kredietunies. Als het miljoen is uitgeleend door de kredietunies valt er dan ook te praten over extra geld.