Inbreker hoort celstraf tegen zich eisen vanwege inbraken en wapenbezit

© Flickr/HomeSpot HQ (Creative Commons)
Een 23-jarige Groninger hangt twee jaar en acht maanden cel boven het hoofd. De man heeft zich in de ogen van justitie schuldig gemaakt aan onder meer inbraken, insluiping en wapenbezit.
Een eveneens 23-jarige man uit Appingedam hoorde voor een inbraak in een tankstation een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van bijna twee maanden tegen zich eisen. Van beiden wordt een schadevergoeding van vijfhonderd euro gevraagd.

Ripdeal

De Groninger werd samen met een 22-jarige man uit Holwierde in de auto op 14 maart in Delfzijl aan de kant gezet. De wagen was niet verzekerd. Omdat de bestuurder als wapengevaarlijk stond geregistreerd, doorzochten de agenten de auto. Er kwamen een gaspistool en een afgezaagd dubbelloops jachtgeweer te voorschijn.

Breekijzer

Ook vonden de agenten bivakmutsen, handschoenen, breekijzer en tie-wraps. De mannen waren onderweg voor een ripdeal op een hennepkwekerij in Beerta. Dit plan werd door de verkeerscontrole verijdeld. De man uit Holwierde staat op een ander tijdstip voor het Gerecht.

Kerfstok

De Groninger had meer op zijn kerfstok. De man bekende een insluiping in een woning in Farmsum, begin februari. Terwijl de bewoner op de bank lag te slapen stal de man de huis- en autosleutels. En nam hij de wagen van de vrouw des huizes mee.

Woninginbraak

In dezelfde periode pleegde de man een woninginbraak in Appingedam. En met onder meer de 23-jarige Damster werd begin 17 april een ruit van de tankstation aan de Hooiweg in Paterswolde vernield. De dieven namen een grote hoeveelheid sigaretten mee. De buit werd voor 5000 euro verkocht.
De mannen zijn bekenden van justitie. 'Nog zo jong, en dan is het al zo zorgelijk', meende de officier van justitie. De Groninger weigert zijn medewerking binnen hulptrajecten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.