Miljoenen voor studie spoorlijn Groningen - Bremen

Het station in Winschoten
Het station in Winschoten © Groningen in Beeld/Henk Binnendijk
Brussel geeft geld voor onderzoek naar verbetering van de treinverbindingen tussen de provincies Groningen en Limburg en Duitsland.
Voor een studie naar verbetering van het traject Groningen - Bremen komt ruim 8,3 miljoen euro vrij. Dat is de helft van de kosten. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel maandag bekend. De commissie wil in totaal 13,1 miljard euro uittrekken voor 270 projecten die het transport in de Europese Unie moeten verbeteren.
Een snellere treinverbinding staat al jaren op het wensenlijstje van de provincie Groningen. Met deze Wunderline wordt werken en studeren over de grens een stuk makkelijker. Met de Wunderline kan in één uur en 55 minuten van Groningen naar Bremen worden gereisd. Nu kost dat nog bijna drie uur.

Moties

Partijen in Provinciale Staten van Groningen maken zich al een tijdje sterk voor de verbetering van de grensoverschrijdende treinverbinding. D66 diende een aantal moties in die Wunderline dichterbij moet brengen. D66-fractievoorzitter Tim Zwertbroek laat weten blij te zijn met de steun vanuit Brussel. Ook de fractie van ChristenUnie ziet het als een stap in de goede richting.

Enthousiasme

Een betere verbinding kost 150 miljoen euro. De provincie Groningen wil 87 miljoen euro in de treinverbinding steken. Zowel in het Nederlandse als in het Duitse deel van het traject. Het Rijk wil 7 miljoen bijdragen. De Duitsers en Europa moeten de rest betalen.
Het enthousiasme in Duitsland is iets minder groot dan hier, maar realisatie van de Wunderline is er wel onderwerp van gesprek.