Snel een trekkercertificaat halen voor het te laat is

Er is de afgelopen maanden een ware run ontstaan op trekkercertificaten. Zo'n certificaat kan straks worden omgeruild voor het officiële trekkerrijbewijs, dat vanaf 1 juli nodig is als je met een trekker de openbare weg op wilt.
Dat T-rijbwijs wordt door de overheid ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten.
Nu mag iedereen van 18 jaar en ouder, ook zonder rijervaring, de weg op met zware trekkers. Ook 16 en 17-jarigen, als ze een trekkercertificaat hebben. Na 1 juli 2015, komende woensdag dus, mag dat alleen nog maar met een T-rijbewijs.

Duurder en moeilijker

Mensen, die voor woensdag hun autorijbewijs gehaald hebben, krijgen dat trekkerrijbewijs automatisch. Daarna moet iedereen die met een trekker de weg op wil een apart examen doen. Dat is duurder dan een certificaat. Het verschil kan oplopen tot 1500 euro.
Omdat de examens voor het T-rijbewijs worden afgenomen door het CBR, zou het ook nog wel eens moeilijker kunnen zijn om te slagen.

Ruilen

Als je al een trekkercertificaat hebt, mag je die straks gewoon omwisselen voor een trekkerrijbewijs. Vandaar dat er de laatste tijd nog veel mensen snel een certificaat hebben gehaald.

TerraNext

De rijopleidingen voor het certificaat worden voor een groot deel verzorgd door agrarische opleidingen, zoals TerraNext in Eelde. Ook daar was het de afgelopen tijd erg druk.
De 17-jarige Rudi van den Heuvel uit Smilde was één van de laatste kandidaten. Hij slaagde met vlag en wimpel. Lang zal hij zijn certificaat niet hebben, want na woensdag ruilt hij hem direct in voor een echt T-rijbewijs.