Moet een tandarts reclamebelasting betalen? In Oldambt wel

Moet een tandarts, huisarts of verloskundige ook reclamebelasting betalen? Die vraag stond maandagavond centraal bij de gemeenteraad in Oldambt. Het antwoord daarop was eerst 'ja', daarna 'nee', en toen weer 'ja'.
'Ik zit nu al jaren in de gemeenteraad, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt', zegt raadslid Geert van der Wal (Fractie Van der Wal) over de gang van zaken. 'Ik vind het een afgang eigenlijk.'
De conclusie na een avond debatteren is echter dat de medici mee moeten betalen. 'De manier waarop dit is gegaan verdient absoluut geen schoonheidsprijs', vult Erich Wunker (VVD) aan.

Compensatie betaald parkeren

Dat de reclamebelasting moet worden geïnd is iedereen in de Oldambtster politiek het wel met elkaar eens. Die afspraak hebben ondernemers en de gemeente immers met elkaar gemaakt bij de afschaffing van betaald parkeren. Maar wie wel of niet moet betalen bleek voer voor discussie.

Ja, toen nee

In het oorspronkelijke collegevoorstel moesten de medici 'gewoon' meebetalen. Ook zij zouden namelijk meeprofiteren van het gratis parkeren. Enkele partijen waren het daar niet mee eens, waarna wethouder Ricky van de Aker (CDA) de medici vrijstelling gaf in een nieuw voorstel.

Toch ja

Over dat laatste voorstel moest de raad maandagavond besluiten. Maar toen bleek er helemaal geen meerderheid meer te zijn voor die vrijstelling, waarna Van de Aker haar veranderde voorstel weer terugveranderde. Volgt u het nog? Dat voorstel is uiteindelijk aangenomen door een meerderheid van de raad.

Geen reclame nodig

Los van al die wijzigingen vinden verschillende partijen het niet terecht dat medici mee moeten betalen. 'Het is een beroepsgroep die geen reclame nodig heeft om omzet te draaien', zegt Wunker. 'Ze hebben alleen een uiting op het pand nodig om herkenbaar te zijn als medicus. Het zijn wel ondernemers, maar met een totaal ander businessmodel.'

Raad heeft besloten

'De raad bepaalt, en ik kreeg eerder de indruk dat er een meerderheid was voor de wijziging', zegt wethouder Ricky van de Aker. 'Nu bleek die meerderheid er toch niet te zijn, waarna we terugkwamen op het oorspronkelijke voorstel. Misschien was het een verkeerde inschatting, of misschien zijn de meningen veranderd. In ieder geval heeft de raad nu besloten.'