Der Aa-kerk in Stad kan rekenen op onderhoudssubsidie

De Der Aa-kerk
De Der Aa-kerk © Mark Sekuur/GroningeninBeeld
Minister Jet Bussemaker van Cultuur maakt twintig miljoen euro vrij voor het onderhoud van veertig grote kerken en monumenten in Nederland.
Onder meer de Der Aa-kerk in Groningen komt in aanmerking voor deze subsidie.

Nog eens tien miljoen

De twintig miljoen is een eenmalige extra subsidie voor volgend jaar. Het gaat om geld dat pas in 2018 vrij zou komen, maar dat Bussemaker nu al uitgeeft.

Bouwvallige kerk niet wenselijk

Volgens de Stichting Der Aa-kerk Groningen kost het groot onderhoud 460.000 euro. Het dak moet hersteld worden. Ook is er onderhoud aan het schilder-, metsel- en voegwerk nodig.

Gemeentegeld

De verwachte bijdrage van het Rijk is 230.000 euro. Peter Breukink, directeur van de stichting, hoopt dat de gemeente de subsidie van het Rijk wil aanvullen: 'Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente hieraan niet wil bijdragen, gezien het belang van goed onderhoud van de Der Aa-kerk. Een bouwvallige kerk die met sluiting wordt bedreigd lijkt me niet wenselijk'.

Nog meer geld

In totaal kunnen veertig grote kerken en monumenten in Nederland de subsidie aanvragen. Mocht in 2018 blijken dat een aantal grote monumenten buiten de boot dreigt te vallen, dan kan de minister nog eens tien miljoen euro vrijmaken.

Wens van VVD en PvdA

Bussemaker komt hiermee tegemoet aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van VVD en PvdA om meer te doen aan het behoud van grote monumenten.