Oud-SodM-topman: 'Veiligheid staat nog steeds niet voorop'

© Archief RTV Noord
De gaswinning moet zo snel mogelijk nog veel verder omlaag. Het risico voor Groningen is nog steeds heel hoog, met de aangekondigde 30 miljard kubieke meter gaswinning per jaar. Dat zegt oud-SodM-topman Jan de Jong tegen de NOS.
Veiligheid

In het interview benadrukt De Jong nog maar eens dat 21 miljard kubieke meter gas per jaar het maximum zou moeten zijn. Dat zei hij in april
eens in de Tweede Kamer.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei eerder dat 21 miljard kuub genoeg is om leveringszekerheid te garanderen.
Toch kiest Kamp er nu voor om maximaal 30 miljard kuub te winnen. Volgens De Jong staat de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning daarom nog steeds niet voorop.

'Groningen positief over De Jong'

Volgens de NOS staat De Jong bij de Groningse bevolking in een goed daglicht, omdat hij in 2013 adviseerde de gaswinning zo snel mogelijk te verlagen vanwege aardbevingsrisico's.
En jaar later ging hij met vervroegd pensioen en werd hij opgevolgd door Harry van der Meijden. Die zou door de Groningers met meer scepsis worden bekeken, omdat hij lang bij Shell werkzaam was. Ook wil Van der Meijden, anders dan De Jong, niet in getallen aangeven wat de maximum gaswinning zou moeten zijn.