Akkoord, de Noren komen naar Norgerhaven

© FPS/Jos Schuurman
De komst van Noorse gevangenen naar Veenhuizen gaat definitief door. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het verdrag dat de komst van gevangenen uit Noorwegen mogelijk maakt.
Eerder deze maand ging de Tweede Kamer al akkoord met het plan. En ook het Noorse parlement gaf toestemming voor de overplaatsing van gevangenen.


Noorwegen kampt met een cellentekort. In Veenhuizen staan cellen leeg. De komst van de Noren behoedt de gevangenis van sluiting en het verdwijnen van 239 banen.

Drie jaar

Op 1 september worden de eerste Noorse gevangenen verwacht. In totaal komen er 242 Noorse gedetineerden naar gevangenis Norgerhaven.
De overeenkomst tussen Nederland en Noorwegen geldt voor drie jaar, maar kan steeds met een jaar worden verlengd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaf eerder al aan dat hij hoopt dat dat gaat gebeuren.

Cursus Noors recht

Er komt een Noorse directeur, dus er zal een Noors regime gaan gelden in de Norgerhaven. Het personeel blijft verder Nederlands. Ze krijgen wel les in Noors recht en bijles Engels.

Tien vliegtuigen

De Noorse gevangenen komen na de zomer per vliegtuig naar Nederland. In totaal worden tien vliegtuigen ingezet. Per vlucht gaan ongeveer zestig begeleiders mee. In Nederland worden de gevangenen overgedragen aan de Nederlandse marechaussee.

Langgestraften

Achttien langgestraften in gevangenis Norgerhaven zijn niet blij met de komst van de Noren. Zij zaten op een speciaal aangepaste afdeling in de gevangenis in Veenhuizen, maar ze moesten verkassen vanwege de komst van de Scandinaviërs. Ze zijn ontevreden over hun nieuwe onderkomen in Heerhugowaard.