Gasunie wil LNG-terminal bouwen in de Eemshaven

© RTV Noord
Gasunie en Groningen Seaports hebben vergevorderde plannen voor een LNG-terminal, een overlaadstation voor vloeibaar aardgas, in de Eemshaven.
Beide partijen hebben hierover woensdag een overeenkomst gesloten. Daarmee gaat een langgekoesterde
van Harm Post, de directeur van het havenschap, in vervulling. Voor de terminal zijn twee concrete locaties in beeld.

Behoefte

Zes jaar geleden lagen er ook plannen voor een LNG-terminal in de Eemshaven, maar die werden toen afgeblazen. In Rotterdam werd er wel één gebouwd. Dat was toen voldoende om aan de Nederlandse behoefte aan importgas te voldoen.
De politieke realiteit is in zes jaar tijd drastisch veranderd. De gaskraan in Groningen is deels dichtgedraaid en gaswinning op andere plekken in ons land stuit op veel bezwaren.

Poetin

Dat betekent dat er meer gas moet worden gekocht in het buitenland, in het bijzonder in Rusland. Om niet al te afhankelijk van Poetin te worden, moet uit andere werelddelen gas worden aangevoerd. En dat kan het beste in vloeibare vorm: LNG, liquid natural gas.

Lagere prijzen

Vloeibaar aardgas is nu nog relatief duur, maar komt steeds meer beschikbaar. In onder meer de Verenigde Staten, Australië en Qatar worden de komende jaren nieuwe productiefaciliteiten in gebruik genomen.
De verwachting is dat dit tot lagere prijzen voor LNG zal leiden, waardoor vloeibaar gas steeds sterker kan concurreren met aardgas, dat wordt aangevoerd per pijpleiding.