Sjef R. gaat in cassatie in Hoendiepzaak (update)

© Jos Schuurman/FPS
Sjef R. moet dertig jaar de cel in. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden woensdag besloten. Dit oordeel is conform de eis.
Update 14.35:
Sjef R. gaat in cassatie. Dat meldt zijn advocaat Piet Huisman.
'Ik vind dat het Hof rekening had moeten houden met het feit dat bij het NFI dna-materiaal van mijn cliënt is besmet met dna uit een andere zaak. Dat is tot twee keer toe gebeurd. Mijn cliënt moet daarom worden vrijgesproken. Bovendien heeft hij altijd ontkend dat hij de dader is'.

Vooropgezet plan

Sjef R. werd eerder veroordeeld tot 25 jaar voor doodslag op Lammert (70) en Marchien (68) Westra uit Aduard. Ook in eerste aanleg was dertig jaar geëist, maar de rechter achtte niet bewezen dat hij de twee doodde met een vooropgezet plan. Daarom viel de straf vijf jaar lager uit. Nu krijgt hij dus alsnog dertig jaar in hoger beroep.

Kantig voorwerp

Lammert en Marchien Westra kwamen in maart 2013 om het leven tijdens een proefvaart met hun boot op het Hoendiep in Hoogkerk. Op het motorjacht werden ze zwaar toegetakeld met een 'kantig' voorwerp. Vervolgens zijn ze overboord gegooid. Een dag later werden hun lichamen gevonden in het Hoendiep.
De verdachte had de boot volgens het OM nodig als adres voor zijn uitkering.

Nabestaanden

Een woorvoerder van de nabestaanden van het vermoorde echtpaar laat weten blij te zijn met de uitspraak van het Hof. 'Wij hopen dat er nu een eind is gekomen aan de serie rechtszaken. De familie is gebaat bij rust en hoopt nu en een en ander af te kunnen sluiten.'