Beslissing definitief: docenten IVAK verder als zzp'er

© RTV Noord
De kogel is nu echt door de kerk: het personeel van cultuurfabriek IVAK gaat verder als zzp'er.
Een voorstel hierover werd woensdagavond door de gemeenteraad van Delfzijl besproken. Daarnaast wordt de gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum ontbonden.


Toekomstbestendig IVAK

Het besluit is nodig omdat er volgens de gemeente anders geen toekomst meer is voor het IVAK. Een
van een extern bureau heeft dat duidelijk gemaakt. Het betekent dat onder meer het IVAK-gebouw in Delfzijl wordt afgestoten en leraren als zelfstandige ondernemers op andere locaties les gaan geven. Bijvoorbeeld bij de cursisten zelf.
Gemeente houdt het hart vast
Volgens Leo Sparreboom van de PvdA 'houdt iedereen van de gemeenteraad zijn hart vast'. Raadsleden vragen zich af of het IVAK op deze manier het hoofd wel boven water kan houden. Daarnaast eisten zowel Lijst Stulp als de PvdA dat wethouder Hans Ronde (VVD) de docenten hulp aanbiedt in hun ondernemerschap.

Personeel is akkoord maar maakt zich zorgen
De Personeelsvertegenwoordiging (Pvt) van het IVAK is het eens met het besluit maar laat per brief weten dat het personeel zich zorgen maakt over de toekomstige huisvesting.

'Centrale plek nodig'
'Veel cursussen kunnen dichter bij de klant worden gegeven, maar er zal een centrale plek moeten zijn. De voorkeur van het personeel gaat uit naar een plek zoals De Molenberg', zegt de Pvt.

'Denk na over een centrale plek'

Volgens het personeel moet de haalbaarheid van het werken op veel verschillende locaties goed worden bekeken 'in verband met reistijd en versnipperde werktijden'.

Gevolgen voor 28 mensen

De beslissing heeft gevolgen voor 28 mensen, die samen 14 voltijdsbanen vullen. Bij het IVAK werken nu al 22 zzp'ers. De drie gemeentebesturen hebben voor de ombouw twee miljoen euro nodig.