Vier jaar cel voor geweld in A-Kwartier in Groningen

© Archief RTV Noord
Twee Groningers van 22 en 27 jaar zijn veroordeeld tot drie en vier jaar cel. Van de celstraf van de jongste is een jaar voorwaardelijk. De oudste moet naast zijn gevangenisstraf ook nog 18.000 euro crimineel verkregen geld betalen aan de staat.
De straf wijkt nauwelijks af van de eis die door het Openbaar Ministerie werd gesteld. Een psychische behandeling, zoals de officier eiste, daar zag de rechtbank geen brood in. Beide mannen geven aan niet mee te willen werken aan dergelijke behandelingen. De mannen zijn veroordeeld voor onder meer poging tot doodslag, dealen van drugs, openlijke geweldpleging, heling en verboden wapenbezit.

Schietpartij en steekpartij

De twee maakten zich onder meer schuldig aan een schietpartij in de Muurstraat in mei van vorig jaar. Het slachtoffer liep alleen doofheid op aan een oor. In dezelfde periode sneden de mannen iemand in de kaak en nek. Poging doodslag achtte de rechtbank bewezen.
Na deze incidenten zette burgemeester Ruud Vreeman cameratoezicht in en mocht preventief worden gefouilleerd.

Broers mishandeld

Beide mannen zijn ook schuldig aan openlijke geweldpleging bij een rotonde in Assen. Samen met een vriend uit Assen reden de Groningers twee broers klem, die ernstig werden mishandeld. De Assenaar werd eerder al voor zijn rol door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 105 dagen cel.

Meer op hun kerfstok

Tijdens de aanhouding van de Groningers vonden de agenten meerdere wapens en pasjes die eerder waren gestolen. De mannen hadden meer op hun kerfstok, zoals handel in harddrugs. Maar ook het veroorzaken van een ongeval in september 2013 op de Turfsingel in Groningen. Meerdere geparkeerde auto's werden geramd door een auto die op hoge snelheid door de straat reed. De bestuurder hiervan was de 27-jarige Stadjer, hij reed zonder een geldig rijbewijs.