Bij 45 basisscholen vinden bevingsschade-experts iets gevaarlijks

Hoe veilig zijn onze scholen nu eigenlijk? In opdracht van de NAM worden 120 basisscholen in het aardbevingsgebied geïnspecteerd. Met nog twee te gaan troffen de inspecteurs tot nu toe bij 45 scholen iets gevaarlijks aan.
De schade-experts van VIIA kijken of de schoolgebouwen veilig genoeg zijn en of ze al zijn beschadigd door aardbevingen.
Volgens projectleider Jaap Sprokholt gaat het voornamelijk om gevaarlijke schoorstenen en hooghangende radiatoren die loszitten. 'Elementen die kunnen vallen bij een aardbeving. Daarvan hebben we in totaal 88 aangetroffen. Daarvan zijn 64 gevaarlijke objecten al verwijderd en de rest gaan we binnen twee weken aanpakken.'

W.A. Scholtenschool

De W.A. Scholtenschool in Foxhol was een van de laatste scholen die wordt onderzocht. Het is een vrij nieuwe school en waarschijnlijk een stuk steviger dan sommige oude scholen in de provincie. Maar wat als er een flinke aardbeving plaatsvindt? Blijft de school dan ook staan?
Volgens inspecteur Jack Moerhout zit het in Foxhol wel snor. 'De constructie is zoals die moet zijn, conform de norm. Met een metaaldetector controleren we de muren op spouwankers, glijankers en kozijnankers. Bij de W.A. scholtenschool zitten die stevig verankerd.'

Zijn de scholen veilig of niet?

Tot nu toe is geen enkele school zo onveilig dat leerlingen acuut geëvacueerd moeten worden.
In oktober zijn de resultaten bekend. Dan is ook duidelijk hoeveel scholen er moeten worden verstevigd.
VIIA is een samenwerkingsverband van de ingenieursbureaus Royal Haskoning DHV en Visser & Smit Bouw.