Hoogleraar: 'NAM schendt drie mensenrechten'

© RTV Noord
Wie tegen de NAM een aanklacht indient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zou een sterke zaak hebben. Dat stelt rechtswetenschapper Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het magazine Broerstraat 5 van de RUG.
Samen met een collega onderzocht hij of zo´n zaak succesvol zou zijn. 'Onze conclusie gaat verder dan ik eerst had gedacht: niet alleen het recht op veiligheid, maar ook het recht op leven en het recht op een menselijke behandeling leveren bij het Hof een zeer sterke zaak op', aldus Brouwer in het magazine.

Bodemprocedure

Brouwer is sowieso verbaasd dat het nog nauwelijks gebeurt; procederen tegen de NAM en de overheid.
Op dit moment loopt er wel een bodemprocedure bij de Raad van State. Dat gaat over veertig bezwaarschriften van gemeenten, de provincie Groningen en een groot aantal belangenorganisaties tegen het gasbesluit van minister Kamp.
Door naar Straatsburg
Bij de spoedprocedure in die zaak legde de rechter de gasproductie bij Loppersum voorlopig stil. Op 10 september wordt de bodemprocedure behandeld.

Als de Raad van State de gaswinning niet verder aan banden legt, denkt Brouwer dat de aanklagers een zaak beginnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, zegt hij in Broerstraat 5.