Personeel Omroep Friesland voert actie tegen plan omroephervorming

De medewerkers van Omroep Friesland ('Omrop Fryslân') zijn maandag begonnen met een actie voor het behoud van hun zelfstandige regionale omroep.
Ze doen dat met radio- en televisiespotjes met de slogan 'Ús taal, Ús Omrop'. Hiermee verzetten ze zich tegen het plan waarin de Friese omroep samen met RTV Noord en RTV Drenthe onder één bestuur komt.

Niet meer zelfstandig

Het omroeppersoneel in Friesland is bang dat deze omroephervorming ten koste gaat van het Fries. Bovendien vrezen ze dat hun omroep in de toekomst niet meer zelfstandig besluiten kan nemen over de programmering en de inzet van middelen.
Omroep Friesland is één van de dertien regionale omroepen in ons land. De omroep zendt voornamelijk uit in het Fries, de tweede officiële rijkstaal.

Slagvaardiger

De regionale omroepen krijgen vanaf 2017 samen zeventien miljoen euro minder subsidie van het Rijk. Naast de bezuiniging wil het kabinet ook dat de dertien regionale omroepen slagvaardiger worden.

Clusters

De bedoeling is dat ze vijf clusters gaan vormen, waaronder dus een noordelijk cluster met RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Friesland.

Lees meer over dit onderwerp: