'Bestuurder UMCG declareerde dolfijnentrip in Suriname'

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Het UMCG betaalde een reis naar Suriname inclusief dolfijnentrip en een meerdaagse excursie voor een bestuurder. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
De researchredactie van
dook in de bonnetjes van de bestuurders van de acht universitair medische centra in Nederland


Snoepreisjes en drank

Op de bonnetjes van bestuurders van de acht ziekenhuizen staan onder meer dure wijnen, overnachtingen in sterrenrestaurants en snoepreisjes. Zo huurde een bestuurder van het Erasmus MC in Rotterdam een privévliegtuig om bij een afspraak te komen.
Samen declareerden de ziekenhuisbestuurders in 2013 en 2014 meer dan 17.500 euro aan alcoholische dranken.

Dolfijnentrip in Suriname

De reis naar Suriname zou zijn gemaakt als 'studiereis' en kostte 1.189 euro exclusief vlucht. RTL Nieuws deed navraag en hoorde dat de bestuurder ook nog sprak op een congres en deelnam aan een vergadering. Vanwege werkzaamheden in Groningen werd de reis een paar dagen eerder dan gepland afgebroken, schrijft RTL.

Declaratiegedrag aan de orde stellen

Vakbond FNV is woedend over het declaratiegedrag van de ziekenhuistop. Vakbondsbestuurder Elise Merlijn zegt tegen RTL Nieuws: 'Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor.'