Justitie legt Engel Modderman (VCP) proeftijd op

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft communist Engel Modderman uit Oostwold een proeftijd opgelegd van een jaar voor illegaal demonstreren.
Als hij zich binnen dat jaar misdraagt of schuldig maakt aan een strafbaar feit, dan zal hij alsnog strafrechtelijk worden vervolgd.

Regeringsbeleid

De voorman van de Verenigde Communistische Partij (VCP) protesteerde eind november 2014 op het Oldambtplein in Winschoten tegen het regeringsbeleid. De demonstratie was georganiseerd door actiecomité Basta!. De VCP had zich bij de demonstratie aangesloten en protesteerde onder meer tegen de bezuinigingen in de zorg en de stijgende werkloosheid in Oost-Groningen.

Opgepakt

Burgemeester Smit van Oldambt had de demonstratie op het plein verboden omdat hij de veiligheid van het winkelend publiek niet kon garanderen. De actievoerders werden daarom verwezen naar het Marktplein, maar de demonstranten hielden zich daar niet aan. Vijf actievoerders, onder wie Engel Modderman, werden daarna opgepakt.

Brief

Modderman kreeg dinsdag een brief van de officier van justitie waarin staat dat hij verdacht wordt van 'overtreding van het niet aanmelden van een manifestatie'. De communist zal door het OM niet worden vervolgd, maar krijgt wel een proeftijd van een jaar. Als Modderman zich binnen dat jaar misdraagt, dan zal er alsnog strafvervolging plaatsvinden.

Reactie

Modderman zelf reageert lacherig en ook strijdvaardig op de brief van het Openbaar Ministerie. Via Facebook laat hij weten: 'Wat zullen we nou beleven zeg? Wanneer ik wil demonstreren, dan demonstreer ik! Basta!' Ook geeft Modderman een sneer richting burgemeester Smit: 'Pieter, bedankt!'