Damster en Delfzijlster opgepakt in onderzoek bouwfraude

Een 32-jarige man uit Appingedam en een 34-jarige Delfzijster zijn dinsdag aangehouden op verdenking van oplichting en faillissementsfraude. De woningen van de verdachten zijn doorzocht.
In het najaar van 2014 deden tien aannemers aangifte van oplichting. Zij hadden werkzaamheden verricht aan appartementencomplexen in de stad Groningen, maar daarvoor maar gedeeltelijk betaald gekregen.

Negen eerdere aanhoudingen

Het onderzoek leidde naar een bedrijf in Rotterdam. In het najaar van 2014 en het eerste kwartaal van 2015 werden vijf Rotterdammers en een Turkse vrouw aangehouden en gehoord. Deze personen zijn vermoedelijk gebruikt als 'katvanger'.
Vervolgonderzoek leidde weer naar Groningen. Begin april zijn drie mannen (39-52 jaar) aangehouden. Twee van deze verdachten onderhielden contacten met de onderaannemers. De derde was betrokken bij de aankoop van het bedrijf in Rotterdam. Vermoedelijk is dit gebeurd in opdracht van de dinsdag aangehouden verdachten.

Bouwfraude

De verdachten die dinsdag zijn aangehouden zijn waarschijnlijk de opdrachtgevers voor het regelen van de bewuste BV. Het vermoeden bestaat dat die BV bewust werd ingezet om de bouwfraude mee te kunnen plegen.
Aanvankelijk werden de onderaannemers nog betaald voor de werkzaamheden aan de appartementen in Groningen. Kort daarop stagneerden die betalingen volgens de aangevers.

Wegsluizen geld

De tien onderaannemers hebben het werk aan de appartementencomplexen vervolgens volledig uitgevoerd, maar zijn maar gedeeltelijk betaald. Een aantal is daardoor in financiële problemen gekomen.
De verdachten zouden een deel van het geld voor de aannemers hebben weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. Vermoedelijk gaat het om een bedrag van rond de 400.000 euro. Toen aannemers hun beklag deden, werd een aantal van hen onder druk gezet om vooral geen aangifte te doen.

Doorzoekingen

Bij de huiszoekingen bij de dinsdag aangehouden verdachten is een bedrag van enkele duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.