'Elke week de wc schoonmaken is echt niet nodig'

'De badkamer en de wc eens in de veertien dagen schoonmaken? Dan zal het bij u thuis wel een rotzooitje zijn.'
Dat antwoordt Piet de Greef in Delfzijl als hij hoort dat hij en zijn vrouw Helga nog maar anderhalf uur zorg in de week krijgen.

Gemeenten

Het is een half jaar geleden dat het zorgsysteem in ons land drastisch op de schop ging. Veel van de zorgtaken zijn bij de gemeenten ondergebracht, maar die hebben veel moeite om alles goed te regelen.

'Ik kan helemaal niets meer'

Piet en Helga de Greef zijn al twintig jaar afhankelijk van aanvullende zorg. Helga heeft de afgelopen jaren veel voor de kiezen gekregen. Ze heeft een open hartoperatie gehad, beide borsten zijn geamputeerd vanwege borstkanker, ze heeft twee keer een hernia gehad, een gebroken heup, een gebroken stuitje en er is een teen geamputeerd. Helga kan nog een beetje lopen achter een rollator, maar verder kan ze helemaal niets.

Anderhalf uur zorg

Na een keukentafelgesprek is bepaald dat het echtpaar recht heeft op vier tot zeven uur zorg per week. Een week later blijkt dit veranderd in anderhalf uur. Piet belt met de gemeente en vraagt om uitleg. Elke week de wc, de badkamer en de slaapkamer schoonmaken is niet nodig, zo luidt het antwoord. En daarom is anderhalf uur hulp per week voldoende.

'Niks aan de hand'

Piet koopt nu extra zorg in. 'Dat kost me 160 euro per maand, maar het is gewoon nodig.' Helga: 'Ze doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het kan nog schrijnender. Mijn vader en zijn vriendin hebben allebei Alzheimer. Die zeggen gewoon dat er niks aan de hand is en dan gaan ze weer weg. Conclusie: het gaat prima daar.'