Ontslagen bij Groninger apparaatontwerper Pezy

© RTV Noord
Het Groninger bedrijf Pezy Product Innovation heeft deze week ontslag aangevraagd voor tien werknemers. Het wegvallen van opdrachten van de grootste klant is de voornaamste reden.
Pezy is opgericht in de jaren negentig. Het bedrijf ontwikkelt en ontwerpt huishoudelijke apparaten voor andere bedrijven; onder andere een mini-vriezer voor Unilever, een tapvat voor Heineken en diverse lampen voor Philips.
Het bedrijf werd in 2014 genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs.

Slecht nieuws

Sinds 2006 werken in Groningen veertig tot vijftig mensen. In de vestiging in Eindhoven werken twaalf mensen.
De tien werknemers die deze week het slechte nieuws te horen kregen, werken in Groningen.

'Geen gezonde situatie'

'Het is een zware week', zegt Jan Hoekstra, die inmiddels achttien jaar bij Pezy werkt en sinds tweeënhalf jaar bedrijfsleider is in Groningen.
'Onze voornaamste opdrachtgever heeft steeds minder behoefte aan onze dienstverlening, maar was inmiddels verantwoordelijk voor een groot deel van onze omzet. Dat is ook geen gezonde situatie, dat geef ik toe. Ruim twintig procent van ons werk valt weg, dat kunnen we met andere klanten niet zomaar allemaal opvangen.'

Concurrentie in Azië

Een andere reden die Hoekstra noemt voor het zware weer voor Pezy, dat een jaaromzet heeft van 4 tot 5 miljoen euro, is de concurrentie op de Aziatische markt.
'En de verschuiving van het productrijp maken van artikelen naar productontwerp is ook niet zomaar op te vangen. Dat zijn echt twee andere vakken.'

Een andere baan vinden

Hoekstra heeft bij het UWV een ontslagvergunning aangevraagd. Vanaf oktober staan de tien mensen waarschijnlijk op straat.
'Mijn prioriteit ligt nu bij het vinden van een andere baan voor deze mensen', zegt Hoekstra. 'Voor drie is dat waarschijnlijk gelukt. Als er bedrijven in het Noorden zijn die gespecialiseerd hooggeschoold personeel kunnen gebruiken...'