Rehwinkel krijgt nog steeds wachtgeld van gemeente Groningen

© RTV Noord
Peter Rehwinkel, oud-burgemeester van Groningen, maakt nog steeds gebruik van zijn wachtgeldregeling. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Groningen na vragen van RTV Noord.
Dinsdag werd bekend dat Rehwinkel
als extern
bij het internationale communicatie-adviesbureau Hill+Knowlton Strategies, op het gebied van crisismanagement.

Inhuren

Ingo Heijnen, de directeur van de Nederlandse tak van het adviesbureau, meldt dat hij met Rehwinkel heeft afgesproken dat hij kan worden ingehuurd. 'Als we van een klant een opdracht krijgen die op zijn terrein ligt, dan kan hij dat werk voor ons uitvoeren.'

Niet in dienst

Heijnen zegt desgevraagd er nadrukkelijk bij dat Rehwinkel dus niet in dienst treedt bij het adviesbureau. De directeur is op de hoogte dat het burgemeesterschap van Rehwinkel in Groningen niet bepaald vlekkeloos is verlopen. 'Dat weten we. Maar wij kijken naar het totale plaatje. We denken dat Peter wel degelijk van toegevoegde waarde is voor ons.'
Rehwinkel trad in september 2009 aan als burgemeester van Groningen. Na verloop van tijd werd duidelijk dat hij niet goed functioneerde. 1 november 2013 stapte hij uit eigen beweging op.

Niet bestaande baan

Hij meldde dat hij in Barcelona een baan zou krijgen bij United Cities and Local Governments (UCLG), een organisatie van lokale en regionale overheden. Die baan bleek echter niet te bestaan.
Omdat hij zelf besloot zijn burgemeesterschap neer te leggen, ging de gemeenteraad van Groningen ervan uit dat hij zou afzien van zijn wachtgeld. Aanvankelijk deed hij dat ook, maar later bleek hij toch aanspraak te maken op de uitkering voor baanloze politici. Dat zorgde destijds voor ophef.

Inkomsten worden verrekend

Het geld, dat Rehwinkel gaat verdienen met zijn adviseurschap, wordt in mindering gebracht op zijn wachtgeld.