'Je doet het voor je buurman, dat werkt erg goed'

Het Wijkbedrijf Selwerd is verzekerd van zijn toekomst. De gemeente Groningen maakt geld vrij zodat het centrum zeker vijf jaar vooruit kan. Het wijkbedrijf doet klusjes in de buurt.
Volgens de gemeente is het centrum een groot succes en draagt het bij aan de ontwikkeling van de wijk. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): 'Het wijkbedrijf is voor mensen in de wijk en wordt ook gerund door inwoners van de wijk. We zien een grote betrokkenheid.'

Buurtbode

Behalve voor klusjes wordt het wijkbedrijf bijvoorbeeld ingezet bij het halen van boodschappen voor ouderen. Ook de buurtbode is een initiatief van het wijkbedrijf, waarbij mensen langs van deur tot deur aanbellen voor het verstrekken van informatie.
Met succes. Bij een informatieronde over het isoleren van huurwoningen reageerden tachtig van de honderd huishoudens. Waar met het verspreiden van folders slechts vier huishoudens reageerden.

Reïntegratie

Behalve met vrijwilligers werkt het wijkbedrijf met langdurig werklozen die weer werkervaring op doen. 'Je moet het zien als een nieuwe vorm van reïntegratie met een lage drempel. Je doet het in principe voor je buurman, dat werkt er goed', concludeert wethouder Van der Schaaf.
Mogelijk wordt de aanpak uitgebreid naar andere wijken van de Stad.