Tip ANWB: 'Geef even een belletje als je langskomt'

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Zo ook op de fietspaden in Groningen. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat steeds meer mensen op de fiets stappen. Hierdoor ontstaan ook steeds meer ergernissen op het fietspad.
'Onze leden hebben alle ergernissen bij ons aangemeld', vertelt Jeannette van 't Zelfde van de ANWB. 'Daarmee hebben we een lijst gemaakt met gedragsregels erbij', zegt Van 't Zelfde tegen RTV Drenthe.


De grootste ergernissen

'Een grote ergernis zijn wielrenners die niet bellen als ze gaan inhalen. Even bellen is fijner. Maar dan niet omkijken als iemand belt, maar doorfietsen. Anders wordt het juist weer gevaarlijk', legt Van 't Zelfde uit.
Ook tegen het verkeer in fietsen is volgens de ANWB een grote ergernis. 'Mensen verwachten je niet als je tegen het verkeer in fietst. Dat levert hele gevaarlijke situaties op.'

Vijf tips voor op het fietspad

1. Even bellen (met de fietsbel) bij inhalen
2. Niet met zijn drieën naast elkaar
3. Fiets met de stroom mee
4. Niet bellen of appen op de fiets
5. Licht aan op de fiets

Aan de kant

'Als je toch moet bellen, whatsappen of smsen op de fiets. Ga dan even aan de kant. Net als bij auto's', legt Van 't Zelfde uit. 'Het zijn allemaal bekende dingen. Maar we willen er toch even aandacht voor vragen. Zo maken we het weer gezelliger op het fietspad. De politie is druk met andere dingen, dit is ook een kwestie van gedrag.'