Onbekende Mesdag ontdekt in Nationaal Archief

Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de Groningse schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven.
De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 bij 2,9 centimeter groot. Mesdag maakte de aquarel in juli 1854. Op de achterzijde schreef hij een gedicht, vermoedelijk voor zijn aanstaande bruid Sientje van Houten, met wie hij in 1856 trouwde.

Samuel van Houten

Vrijdag is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed. Het Nationaal Archief werkte daarom aan een artikel voor zijn website.
Een medewerker deed de vondst tijdens de voorbereidingen voor dat verhaal. De aquarel werd gevonden in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag.

'Unieke vondst'

Het Nationaal Archief spreekt van 'een unieke vondst'. Naast de aquarel bevinden zich nog twee schetsen en een brief in het archief van Van Houten.
Alle stukken zijn van 10 tot en met 12 juli te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Mesdag

Hendrik Willem Mesdag werd in 1831 geboren in Groningen. Hij trad als bankier en amateurschilder in de voetsporen van zijn vader, maar na een erfenis van zijn schoonvader legde hij zich op 35-jarige leeftijd helemaal toe op de kunst.
Hij verhuisde naar Brussel en later naar Den Haag. Mesdag geldt als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Haagse school. Zijn bekendste werk is Panorama Mesdag.