Kort geding tegen proefboring NAM in Blijham

© Wiebe Klijnstra, RTV Noord
Omwonenden en de actiegroep 'Nee NAM, niet boren in Blijham' willen de proefboring van de NAM in Blijham tegenhouden met een kortgeding. De rechtszaak dient waarschijnlijk volgende week.
Sinds eind juni wordt op de NAM-locatie Langebrug gewerkt aan het opbouwen van de boorinstallatie. De NAM wil met de boring onderzoeken of het rendabel is om gas te winnen uit het kleine gasveld bij Blijham.

Fracking

De Blijhamsters hebben de afgelopen maanden al meerdere keren hun ongenoegen geuit over de plannen van de NAM. Die wil het gas gaan winnen middels fracking. Dat is een methode waarbij het gesteente, waarin het gas zit, wordt gebroken. De dorpelingen zijn bang dat de chemicaliën die daarbij worden gebruikt in het grondwater terechtkomen.

Vergunningen niet in orde?

Op 30 juni hebben de omwonenden en de actiegroep minister Kamp verzocht om tegen de werkzaamheden op te treden, omdat niet alle vergunningen in orde zouden zijn. Zo vinden de bewoners dat de NAM een zogeheten opsporingsvergunning had moeten aanvragen.
Vorige week liet Kamp de omwonenden en de actiegroep weten niet te zullen optreden. Volgens hem valt de locatie Langebrug onder de concessie Groningen, waarvoor de NAM een winningsvergunning heeft.

Naar de rechtbank

De omwonenden en de actiegroep zijn het hier niet mee eens en hebben de rechtbank nu om een voorlopige voorziening gevraagd.