Politie zoekt kookwekker in zaak Jumbobomber

De politie is in verband met de zaak rond de 'Jumbobomber' in de stad op zoek naar een kookwekker.
Dat bleek woensdag, toen twee bellers in het Radio Noord-programma Altijd Wat Anders onafhankelijk van elkaar vertelden dat de politie hen met die vraag had benaderd.
De politie bevestigt dat ze op zoek is naar een kookwekker in die zaak, maar wil er verder weinig over kwijt.
Ruim een maand geleden werden in korte tijd drie Jumbo's met een bom bedreigd. Bij het filiaal aan de Wilhelminakade ging het om een explosief dat op 8 mei bij toeval werd ontdekt. Volgens de politie was deze bom zwaar genoeg om slachtoffers te maken.
Op 31 mei ontplofte er 's nachts een explosief bij de Jumbo op het Overwinningsplein. En op zaterdag 6 juni was er een bommelding bij de Jumbo onder de Euroborg. Die werd toen ontruimd. Urenlang werd er gezocht naar een bom maar er werd niks gevonden.

'Ze stonden achter me in de keuken'

Buurvrouw Jackie Iliohan van een 13-jarig meisje uit Borgsweer belt woensdagavond naar het Radio Noord-programma Altijd Wat Anders. Haar buurmeisje was 's middags naar haar toegerend, omdat er twee politiemensen hadden aangebeld. Zij hadden zich geïdentificeerd en wilden de kookwekker zien. Het meisje liep naar de keuken om de wekker te halen, maar de twee politiemensen stonden al achter haar. Het kind was zo geschrokken dat ze naar haar buurvrouw rende.

Blokker

Meneer Dijkhuis uit Euvelgunne belt naar Altijd Wat Anders met een soortgelijk verhaal. Zijn broer, die in de stad Groningen woont, heeft vorige week een kookwekker voor hem gekocht bij Blokker. Afgelopen vrijdag stond een rechercheur bij de broer voor de deur. Die zei dat de wekker voor zijn broer uit Euvelgunne was. Die maandag erna kreeg Dijkhuis bezoek van twee politiemensen.

'Irritant gedrag'

Dijkhuis: 'Ik heb twee bellen: een drukbel en een trekbel. Ze gebruikten meteen beide bellen, maar ik loop niet meer zo snel. Dus toen ik bij de deur kwam, stond er niemand. Inmiddels was de politie al om de hele boerderij gelopen en hadden ze door het keukenraam al naar mijn kookwekker gekeken', vertelt Dijkhuis. Hij vindt dat de politie wel wat menselijker mag overkomen in het onderzoek.

Groter gebied

Politiewoordvoerder Ramona Venema geeft toe dat de politie in de zoektocht naar de 'Jumbo-bomber' op zoek is naar een kookwekker. 'Ik weet niet zeker of het alleen gaat om wekkers, die bij Blokker zijn gekocht', zegt ze. De politie speurt in een 'groter gebied, maar wel in de provincie Groningen'.

Nog meer huisbezoeken

Venema sluit niet uit dat de komende dagen nog meer mensen bezoek krijgen van rechercheurs. 'Er staan nog wat mensen op ons lijstje en anderen waren niet thuis, dus bij hen gaan we nog langs', besluit Venema.