Incestverdachte laat verstek gaan bij rechtszaak

Het Openbaar Ministerie in Groningen eist tegen een 55-jarige man zes jaar celstraf omdat hij zijn dochters jarenlang seksueel zou hebben misbruikt.
Het gezin komt uit Congo. Het misbruik zou tussen 1994 en 2000 hebben plaatsgevonden in verschillende asielzoekerscentra in Nederland, waaronder Ter Apel en Veendam. De meisjes waren toen rond de vijftien jaar oud.

Verjaard

Als de verdachte wordt veroordeeld, dan ontloopt hij hoogstwaarschijnlijk zijn straf. De man woont namelijk tegenwoordig in België. In dat land gelden de strafbare feiten als verjaard. Daarom zal hij niet worden uitgeleverd. Hij was donderdag dan ook niet aanwezig bij de rechtszaak in Groningen.

Familietraditie

De vader maakte de meisjes wijs dat zij volgens de familietraditie seks moesten hebben. De vader was als enige mannelijke familielid in Nederland in dit geval de aangewezen persoon.
De twee zussen werden jarenlang wekelijks meermalen door hun vader misbruikt. Daarbij dreigde de man bovennatuurlijke krachten te gebruiken als de meisjes niet instemden. Eén van hen durfde zich uiteindelijk te verweren en sliep met een mes in bed om haar vader van zich af te houden.

Jongere zusjes

De meisjes durfden pas jaren later aangifte te doen. Zij deden dat ook om hun jongere zusjes te beschermen.
De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.