Documentaire met unieke beelden in de maak over Herman Brood

© Marcel Antonisse/ANP
Regisseur Dennis Alink werkt aan een documentaire over Herman Brood. Alink gebruikt beelden die Brood zelf heeft gefilmd in de laatste jaren van zijn leven. Deze opnames zijn volgens de regisseur nog nooit eerder vertoond.
Het is zaterdag veertien jaar geleden dat Brood overleed. Hij woonde eind jaren zeventig in Groningen. Na zijn vertrek bij de band Cuby and the Blizzards kreeg de carrière van Brood een nieuwe impuls door een optreden in café 't Pleintje in Winschoten. Toenmalig kroegbaas Koos van Dijk werd zijn manager.
Oud-collega's en familie
De documentaire krijgt de naam 'Unknown Brood'. De film belicht de kant van Brood die het publiek nog niet kent. Aan de documentaire werken onder meer de Winschoter manager en oud-collega's van hem mee, zoals Henny Vrienten van Doe Maar, Daniel Lohues van Skik en producer Henk-Jan Smits. Ook zijn partner Xandra en dochter Lola komen aan het woord.

Alink zegt zijn hele leven gefascineerd te zijn van het leven van het rock-'n-roll-icoon: 'Zijn platen draaide ik grijs. Toen ik van oud-bandleden hoorde dat Brood al zijn hele leven over zelfmoord praatte, werd ik alleen maar meer gefascineerd door zijn persoonlijkheid.'

Crowdfunding

De regisseur wil het benodigde geld voor het project bij elkaar sprokkelen met crowdfunding. In totaal wil hij twintigduizend euro ophalen. Via Cinecrowd kunnen mensen geld doneren. Inmiddels is 430 euro ingezameld.