Marum en Appingedam weten Schadefonds goed te vinden

© LocalFocus (bewerking: door RTV Noord)
Mensen in de gemeenten Marum en Appingedam weten het Schadefonds goed te vinden. In deze gemeenten vinden er respectievelijk 7,7 en 5,8 aanvragen per 10.000 inwoners plaats. Landelijk gezien vragen gemiddeld 3 mensen per 10.000 inwoners om een bijdrage uit het fonds.
Wat ook opvalt is dat in de gemeenten Haren, Loppersum en Ten Boer helemaal geen aanvraag is ingediend.

Wat is het Schadefonds?

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een schadevergoeding aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf met ernstig psychisch of fysiek letsel tot gevolg.
Normaal is de dader verantwoordelijk voor een schadevergoeding, maar wanneer deze geen geld heeft wordt de schadevergoeding betaald uit het Schadefonds.

Wat valt verder op?

Hoewel mensen in de gemeenten Grootegast en Leek niet veel aanvragen indienen bij het Schadefonds, krijgen ze gemiddeld wel veel uitbetaald. Grootegast staat landelijk zelfs op de derde plek met een bedrag van 16.190 euro. Voor Leek is dit 7.288 euro. Landelijk is het gemiddelde 3.402 euro.

Weinig aanvragen

Over het algemeen wordt er volgens Karin Schwencke van het Schadefonds niet zoveel gebruikgemaakt van het potje. 'Er is nog een wereld te winnen', laat ze weten in een reactie.