Open Imkerdag moet jong vers bloed binnenhalen

Het ledenbestand van de imkersverenigingen in Groningen vergrijst. En dus wordt de hobby gepromoot tijdens de Open Imkerdagen dit weekend. De verschillende afdelingen van Bijhoudersverenigingen Nederland in onze provincie willen het publiek informeren en hopen zo ook nog 'jong vers bloed' binnen te halen.
Liefhebbers kunnen zaterdag langs bij Tinus Scheltens in Stadskanaal. Hij heeft zes bijenvolken in zijn tuin, in de omgeving en bij tuinroutes ook wel bekend als de Stone Farm.

Regels van de bijen

Tinus gaat helemaal op in zijn hobby: 'Het mooie is dat je de natuur bijna niet naar je hand kan zetten. Je moet je houden aan de regels van de bijen.' En die steken van die bijen spelen maar 'een hele kleine factor'.

Vervoersverbod

De imkers zijn opgelucht dat het sinds kort ook gedaan is met het vervoersverbod voor bijen. Dat was ingesteld om de verspreiding van de bijenziekte Amerikaans vuilbroed tegen te gaan. Alle bijenhouders in de provincie kunnen nu weer ongestoord op reis met hun bijenkasten.
Wie nog meer wil weten over de bijenhouderij of gewoon lekkere Groningse honing wil proeven, kan zaterdag en zondag terecht bij enkele imkers in onze provincie.