Kersenfestival Nieuwolda: van pittenspuwer tot kersenkoningin

Juli is de maand van de kers. Op verschillende fruitkwekerijen in onze provincie is de vrucht de komende maanden weer volop te krijgen. Zo ook in de Landwinkel Ol Diek van Wirtjo Molema in Nieuwolda.
Zondag hield hij een speciaal Kersenfestival om zijn geliefde vruchtje te eren.

'Mooie vrucht'

'De kers is gewoon mooi' verzucht Molema. 'Hij is gezond en ook nog eens goed voor mensen met reuma. Bovendien is het een echt seizoensproduct dus slechts beperkt verkrijgbaar, dat vind ik er echt leuk aan', lacht hij.

De beste kers

Volgens de fruitteler is de Nederlandse kers tot ongeveer eind augustus te krijgen. 'Daarna wordt het import. Kersen uit het buitenland smaken echt stukken minder lekker dan kersen uit ons eigen land'.

Kersenkoningin en pittenspuwer

Om zoveel mogelijk plezier van de verkoop te beleven, organiseert hij jaarlijks het Kersenfestival. Ook dit jaar werd er weer een kersenkoninging (Janneke Jager) gekozen en konden bezoekers het tegen elkaar opnemen tijdens een wedstrijdje kersen spugen. Daarnaast was er veel muziek, kunst en konden mensen er naar hartenlust kersen eten en kopen.

Zelf plukken

Het kersenfestival staat niet op zichzelf. Molema vindt het belangrijk dat mensen weten waar het fruit vandaan komt en dus organiseert hij onder meer in het najaar ook speciale appels- en perenplukdagen. 'Dan kunnen mensen met eigen ogen ervaren hoe het is om je eigen fruit te plukken, zodat men ziet waar het vandaan komt', vertelt Molema.