Zwarte Doos krijgt restaurant met uitzicht op skyline Stad

Dineren op 55 meter hoogte. Als het aan een Gronings architectenbureau ligt, wordt dat straks werkelijkheid. Het voormalige gebouw van de Sociale Dienst in Groningen, de Zwarte Doos, krijgt een caférestaurant op het dak.
Het markante gebouw staat op dit moment leeg. De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Groningen was jarenlang gehuisvest in het pand. De ambtenaren zitten nu in het nieuwe gebouw aan het Harm Buiterplein, tegenover station Europapark in Groningen.

Van alles wat

De Zwarte Doos moet een multifunctioneel complex worden met kantoren, appartementen, een hotel en een restaurant. Volgens directeur Tjalling thoe Schwartzenberg van Team 4 Architecten is het gebouw te groot voor één bedrijf: 'Het is 13.500 vierkante meter groot. Dat is zelfs voor Groningen heel groot. Eén gebruiker is ondenkbaar in deze tijd. Daarom willen we verschillende huurders, juist die combinatie zorgt voor bruiserij in het gebouw.'
Geen studenten
Het architectenbureau mikt niet op de Groninger studenten. Schwartzenberg: 'Het gebouw is juist bedoeld voor jonge zakelijke mensen. Dat is ook de wens van de verhuurder: geen studenten.'

De Zwarte Doos wordt op dit moment van binnen helemaal gestript. Naar verwachting kunnen in de loop van volgend jaar de eerste bedrijven zich in het gebouw vestigen.