Kamerlid Van Dekken wil zwanendriften per direct aan banden leggen

© nikontino / Flick Creative Commons
Het Gronings PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil een onmiddelijk verbod op zwanendriften. Zwanendrifters verminken de dieren om te voorkomen dat ze wegvliegen. Vervolgens worden de zwanen verkocht.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft al een verbod aangekondigd, maar Van Dekken wil dat de zwanendrifters per direct worden aangepakt.

Dierenbeulerij

'Het is dierenbeulerij en het zijn praktijken die we in het hier en nu niet moeten willen. Gebroken vleugels, pinnen in het lijf, en de meest gruwelijke manier van vangen is een stang om de nek, de vleugels vastgebonden in zo worden ze in de kofferbak gekwakt.'
Agressie
EenVandaag besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan zwanendrifters. In de reportage is te zien dat deze mannen niet alleen dieren maar ook mensen die er tegen zijn aanvallen. Eén van de klokkenluiders wordt vastgepakt en tegen de grond gegooid.

Straffen
Ondanks het door Dijksma aangekondigde verbod kunnen zwanendrifters nog steeds ongestoord hun gang gaan. De politie doet daar niets aan, zo blijkt uit de reportage van EenVandaag. De PvdA wil dat het zwanendriften zo snel mogelijk aan banden wordt gelegd, en dat deze mensen worden gestraft.

'Er gaan miljoenen in om'

Volgens Van Dekken draait het alleen maar om handel. 'Er gaan miljoenen in om. De zwanen worden verhandeld over de hele wereld. Daar gaat het ze om. Dit moet zo snel mogelijk ophouden.'
Voor zover bekend zijn er geen zwanendrifters actief in onze provincie.