Overal mieren? Vijf tips tegen een mierenplaag

Last van een mierenplaag? In de keuken, op de tafel, op het aanrecht? Je bent niet de enige. Dankzij de warmte vroeg in dit jaar, legde de eerste lichting mieren massaal eitjes. En dat is nu te merken.
Ton van der Made van DoeZoo Insektenwereld geeft vijf tips over hoe je de mierenplaag in huis kan bestrijden. Een lokdoosje? Misschien moet je daar nog eens over nadenken.

1. Niet dweilen

Het is een logische gedachte: pak de dweil en het schoonmaakmiddel erbij, maak de vloer nat en maak het mieren lastig. Maar het werkt juist averechts. Zelfs in schoonmaakmiddelen met 'citroenfrisse geuren' zit vaak een zoet geurtje. 'Nou, daar houden ze wel van'. Liever niet gebruiken dus.

2. Poot Afrikaantjes

Begint het mierenprobleem al in je tuin? Dan loont het om Afrikaantjes te poten. Het plantje met de typische oranje-gele bloem en een sterk geurtje, is namelijk een mierenstopper van jewelste. De Afrikaantjes rekenen trouwens ook af met parasiterende wormpjes in de grond.

3. Gebruik geen mierenlokdoosje

Je kan er de klok op gelijkzetten: als de mieren komen, zijn de mierenlokdoosjes in supermarkten en tuincentra uitverkocht. Maar volgens Van der Made is het helemaal niet handig om een mierenlokdoosje neer te zetten. Immers: die lokt mieren! 'Gebruik liever een stofzuiger. Maar leeg daarna wel de stofzuigerzak, anders kruipen ze door de slang weer naar buiten.'

4. Richt je tuin anders in

Betegelde tuinen zijn een ware broedmachine voor miereneitjes. Tegels zijn al snel warm, en daar gedeien mieren uitstekend bij. Heb je vooral aarde in de tuin, dan zal je minder last hebben van mieren. Aarde betekent voor mieren namelijk niets anders dan opruimwerk.

5. Knoei minder met zoetwaren

Mieren komen af op alles wat zoet is. Kruimels broodbeleg, snoep en koekjes zijn attracties die drommen mieren op de been brengen. Knoei minder en je lokt minder mieren. Het lijkt zo makkelijk...

Bonus: tips van onze lezers

Op onze Facebookpagina geven lezers van RTV Noord nog allerlei extra tips over het stoppen van de mieren. Al eens gedacht aan... stoepkrijt?
Lopen er bij jou ook zoveel mieren rond? Lees hier waarom dat zo is.
Posted by
on