Verdachte in 'moordzaak zonder lijk' op vrije voeten

De 37-jarige Cafer G., die twaalf jaar gevangenisstraf uitzat voor doodslag op Michael de Vrieze uit Burum, is onmiddellijk vrijgelaten.
Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden dinsdag beslist.

Huisgenoot

De Vrieze verdween in april 2010. Op het moment van zijn verdwijning woonde hij aan de Jupiterstraat in Groningen. Bijna twee jaar later werd zijn huisgenoot Cafer G. aangehouden in Moskou. G. had de creditcard en de pinpas van De Vrieze op zak en had daar 75 keer mee gepind.
Hoewel het lichaam van De Vrieze nooit is gevonden en G. de doodslag ontkent, werd hij door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Nieuw onderzoek

In augustus vorig jaar bepaalde het Gerechtshof dat er nieuw onderzoek moest komen naar bloedsporen in de woning van De Vrieze. Ook moesten nieuwe getuigen worden gehoord. Naar aanleiding van dit nieuwe onderzoek is G. onmiddellijk vrijgelaten.

Bodempje bloed

'Volgens de rechtbank was er sprake van ernstig bloedverlies', zegt zijn advocaat Jacq Taekema. 'Maar het Nederlands Forensisch Instituut heeft vastgesteld dat het slechts ging om een bodempje van een borrelglas. In het dossier zitten verklaringen van mensen die zeggen dat Michael de Vrieze op die plek is geslagen door anderen en daarbij bloed heeft verloren.'
Volgens Taekema reageerde zijn cliënt dinsdag buitengewoon verheugd op het nieuws. Het is de vraag hoe het nu verder gaat. 'Mijn cliënt is als ongewenst vreemdeling aangemerkt en mag niet langdurig in Nederland verblijven. Hij is vrij man, maar blijft verdachte. De bal ligt nu bij het OM.'