Slochteren en Menterwolde staan open voor kleine windmolens

De gemeenten Slochteren en Menterwolde gaan inwoners stimuleren om kleine windmolens te kopen. Het gaat om windturbines van 15 meter hoog. Deze windmolens kunnen stroom opwekken voor zo'n tien huishoudens.
Tot nu toe gaven de gemeenten geen toestemming om deze windmolens te plaatsen, maar die regelgeving wordt nu versoepeld.

Tien verkocht

De windmolens worden gemaakt door EAZ Wind uit Rijswijk; een bedrijf van vier jonge ondernemers die elkaar tijdens hun studie hebben ontmoet. De productiehal van deze windmolenbouwers is gevestigd in Overschild. Volgens IJssebrand Ziel van EAZ Wind zijn er in de omgeving van Overschild inmiddels tien exemplaren verkocht.

'Geruisloos'

Volgens Ziel zijn de windmolens ideaal voor boeren en kleine dorpen. 'Je kunt ze het beste samen met elkaar kopen. Qua prijs zijn ze relatief goedkoper dan zonnepanelen. Ook maken ze volgens hem een stuk minder minder lawaai dan de grote windturbines: 'Als je eronder staat hoor je wat gesuis, maar op een afstandje zijn ze geruisloos.'

Windmolenpark

De plaatsing van windmolens vormt een gevoelig onderwerp in de gemeente Menterwolde. Het Rijk wil een windmolenpark bouwen bij Meeden, maar die plannen stuiten op veel verzet van de inwoners van het dorp.