NAM draagt schade-dossiers over aan CVW

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) draagt de komende maanden 9000 schade-dossiers over aan het Centrum voor Veilig Wonen (CVW). Het CVW nam sinds 5 januari 2015 al de nieuwe meldingen van aardbevingsschade in behandeling.
Schade-afhandeling

Met de overdracht komt de NAM tegemoet aan de breed gedeelde wens in Groningen om de schade-afhandeling bij de gaswinner weg te halen. De complexe gevallen - volgens de NAM nu nog 95 - zal het bedrijf nog wél zelf afhandelen, al dan niet met inmenging van Nationaal Coördinator Hans Alders.
De NAM had begin dit jaar nog 'ruim 15.000 schade-meldingen in behandeling'. Die zouden voor het einde van dit jaar worden afgehandeld.

Kamervragen

Het CDA in de Tweede Kamer heeft meteen schriftelijke vragen gesteld aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over de overdracht van de schade-dossiers. Voornaamste reden daarvoor is een brief van Kamp van 9 februari 2015 waarin hij schrijft: 'Overdragen aan het CVW zou de afhandeling kunnen verstoren en de kans op fouten vergroten'.
De fractie van het CDA maakt zich zorgen dat 'met deze overdracht de problemen voor de mensen nog niet voorbij zijn en het nog langer zal duren voor de schade afgehandeld is'.

Belang van de bewoners

Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar is dat niet aan de orde. Hij zegt: 'We hebben ons er de afgelopen maanden op gericht om schade-dossiers zonder gevolgen voor de bewoners versneld over te dragen aan CVW. Hierdoor kunnen we sneller tegemoet komen aan de wens om de schade-afhandeling op afstand van (de) NAM te plaatsen. Als dat kan, dan laten we dat niet na. Het is in het belang van de bewoners om dit nu versneld door te voeren.'

Afgehandeld

Het Centrum voor Veilig Wonen is klaar voor de klus, zegt woordvoerder Arjan van de Leur. 'Wat ik kan garanderen is dat iedereen voor het einde van het jaar een schade-rapport en een schade-aanbod heeft ontvangen. Daarna is het aan de mensen zelf hoe ze er op reageren. We hebben speciaal team dat we op deze overdracht gaan zetten. We gaan eerst de oudste dossiers oppakken.'