Pluto 'van lelijk eendje naar mooie zwaan'

'Is er leven op Pluto?', vroeg Henk Westbroek zich af als zanger van Het Goede Doel. Antwoord op deze vraag kwam er niet, maar door de foto's die ruimtesonde New Horizons maakte, is Pluto plotsklaps 'een mooie zwaan' in ons planetenstelsel.
Zes miljard kilometer

Nooit eerder werden er foto's van zo dicht bij de planeet gemaakt die zes miljard kilometer van de aarde staat. Woensdag komen de close-up foto's aan op aarde. Onze huisastronoom Theo Jurriëns volgde het op de voet vanaf zijn vakantieadres in Duitsland. De foto's van iets verder weg zijn volgens hem 'veelbelovend'.

Dwergplaneet

De tocht van de New Horizons is de eerste missie naar de planeet, die in 1930 werd ontdekt en in 2006 gedegradeerd tot dwergplaneet. Tot die tijd werd gedacht dat ze de negende planeet was in ons zonnestelsel. 'Wellicht wordt Pluto na deze missie weer geüpgraded naar een gewone planeet', zegt Jurriëns. 'Maar dat hangt af van de beelden.'

Manen

De close-up beelden van de sonde moet duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waarvan ze zijn gemaakt. Ook moeten ze uitwijzen of ze een dampkring hebben en welke stoffen daarin zitten.