De tango verdwijnt van het Waagplein

© Youtube/Tango in Beeld
Dertien jaar lang werd in de zomer de tango gedanst op het Waagplein in het centrum van Groningen. Dit jaar komt daar een einde aan. De dansers gooien de handdoek in de ring, omdat de gemeente een vergunning verleende voor nog maar één zaterdag.
De gemeente doet dit vanwege een nieuw evenementenbeleid. Ze wil meer variatie in wat er in de stad te doen is. De organisatie van de tango heeft overleg gevoerd met cultuurwethouder Joost van Keulen (VVD).

Vier zaterdagen

De tangodansers vroegen een vergunning aan voor vier zaterdagen, maar de gemeente wees slechts één dag toe. Voor de tangodansers is dat geen optie, omdat er vier dansscholen zijn die hun kunsten willen laten zien. 'Vier op één dag is niet te doen. Als alle dansscholen een optreden verzorgen, is er geen tijd meer voor het vrij dansen', zegt Elzo Smid van Stichting Tango Argentino Groningen.

Geen goede vloer

Ook de alternatieve locaties vormen geen oplossing. De vloeren van het Damsterplein, de Herestraat, de Vismarkt en de Ossemarkt zijn volgens Smid te ruw en daarmee gevaarlijk. Bovendien zou een splitsing over verschillende plekken ook veel meer werk opleveren: voor elke locatie moet stroom geregeld worden, stoelen, tafels, de horeca moet worden ingelicht.

Vergunning

Of het voorgoed voorbij is, is niet bekend. De stichting vraagt elk jaar in januari een vergunning aan en gaat dat komende januarimaand ook weer doen. 'Misschien zijn de regels wel veranderd en kan het dan weer wél. En anders gaan we breder kijken naar een geschikte plek buiten de Diepenring, of misschien wel in een andere gemeente.'