Rechter spreekt teamleider supermarkt vrij van diefstal

© Vasilii Shestakov / SXC
Een 48-jarige vrouw uit Appingedam is woensdag vrijgesproken van verduistering van geld bij een supermarkt in Uithuizen, waar ze teamleidster was.
De vrouw werd in februari op staande voet ontslagen nadat de supermarktmanager op camerabeelden had gezien dat ze bezig was met de kassa, terwijl er op dat moment geen klanten waren. Dat gekoppeld aan de kasverschillen die er sinds drie maanden waren opgedoken, leidde bij hem tot de conclusie dat ze geld stal. Het zou om ongeveer 1.600 euro gaan.

Niet volgens regels

De voormalig teamleidster ontkende in de rechtbank stellig, al gaf ze toe dat ze zich niet altijd aan de regels hield. Zo deed ze niet moeilijk als vaste klanten een product terugbrachten zonder bonnetje. Ook werd de ruil van een telefoonkaart niet helemaal volgens het boekje afgehandeld. 

Dorpswinkel

'Maar het is een dorpswinkel, daar gaat het wel eens anders. Ik had altijd het beste voor met de winkel. Bovendien, als ik geld wilde stelen, kon ik dat veel gemakkelijker in mijn kantoor doen, zonder camera's.' De Damster benadrukte dat ze altijd te goeder trouw handelde en dat eigenlijk het hele supermarktteam zo werkte. 

Vraagtekens

Dat vond de officier van justitie geen excuus. 'Juist als leidinggevende moet je je aan de regels houden, waarvan transparantie een heel belangrijke is.' Hij eiste een werkstraf van 70 uur. Hoewel de rechter vraagtekens plaatste bij haar werkwijze, zag hij in de beelden en de kasverschillen onvoldoende bewijs dat de vrouw geld had weggenomen. Daarom sprak hij haar vrij.