Man overviel oude werkplek met wapen

© Jos Schuurman/FPS
Vier jaar cel of opname in het Pieter Baan Centrum? De rechtbank beslist over twee weken wat het wordt voor een 21-jarige Stadjer die een gewapende overval pleegde.
Bivakmutsen

De man liep in september samen met twee handlangers het kantoor van reïntegratiebedrijf WerkPro binnen. Ze hadden panty's en bivakmutsen over het hoofd. De Stadjer bedreigde twee mensen met een balletjespistool en dwong hen geld te geven. Een ander personeelslid werd met een mes bedreigd.
De Stadjer had zelf bij WerkPro gewerkt en wist zo dat het personeel om 12 uur betaald zou krijgen. Hij maakte 700 euro buit.

Mankement

De overvaller werd snel aangehouden; vanwege een mankement aan zijn scooter werd hij herkend. Toch duurde het lang voor de politie de overval kon bewijzen. De politie tapte telefoongesprekken tussen de man en zijn vriendin af. De rechter-commissaris liet die vriendin twee weken gijzelen. Uiteindelijk bekende de man.

Vaste klant

De Stadjer is al jaren vaste klant bij justitie, onder meer voor straatroven. Behandelingen voor zijn psychische problemen hadden weinig effect, en de reclassering adviseert opname in het Pieter Baan Centrum voor de rechter uitspraak doet. De officier van justitie vindt dat ook een goed idee.

Schone lei

Mocht de rechtbank daar niet in meegaan, dan eist de officier vier jaar cel. Volgens de advocaat van de man is opname zinloos, omdat de man volgens hem toch niet met een psychiater wil praten. Hij pleit voor drie jaar cel, waarna de man met zijn vriendin en een schone lei een toekomst kan opbouwen. 
Twee van de slachtoffers van de overval vroegen om smartengeld, in totaal 1650 euro. Dat wil de man, die spijt betuigde, volgens zijn advocaat best betalen.
De twee andere overvallers zijn nog niet berecht. 'Ik ben ervan overtuigd dat dat nog gaat gebeuren', zei de officier van justitie.