Wietdealer met dertig jaar ervaring moet de cel in

© Martius/Flickr
Een 55-jarige Groninger die al dertig jaar in de wiethandel zit, heeft vijftien maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan vijf voorwaardelijk. De Stadjer werd op 19 maart in zijn woonplaats gepakt met meer dan vier kilo hennep op zak. Die was bedoeld voor de verkoop.
In de auto

De politie hield die dag een auto aan bij een pand waar vaker hennep was gevonden. De wiethandelaar zat in de auto met een Duitse man die 13.000 euro op zak had. De vier kilo softdrugs lag achterin.
De mannen beweerden dat ze elkaar die dag voor het eerst hadden ontmoet. Uit telefoongegevens bleek dat ze de afgelopen maanden al vijftien keer contact hadden gehad.

Spin in het web

De rechtbank ziet de man als spin in het web van coffeeshops en hennepkwekers. Het verweer van de Stadjer dat hij normaal veel minder hennep bij zich heeft, ging er bij de rechters dan ook niet in. 'De softdrugshandel was zijn enige bron van inkomsten.' 
Het vonnis was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man had eerder al een gevangenisstraf van twee jaar uitgezeten voor handel in hennep.