Inwoners Blijham dagen Minister Kamp voor de rechter

Inwoners van Blijham staan vrijdagmorgen voor de bestuursrechter. Ze dagen minister Kamp van Economische Zaken en zijn ministerie. Inzet: de mogelijke proefboringen door de NAM bij Blijham.
Sinds eind juni wordt op de NAM-locatie Langebrug gewerkt aan het opbouwen van een boorinstallatie. De NAM wil met de boring onderzoeken of het rendabel is om gas te winnen uit het kleine gasveld bij Blijham.

Fracking

De Blijhamsters hebben de afgelopen maanden al meerdere keren hun ongenoegen geuit over de plannen. Ook omdat de NAM in Blijham gebruik wil maken van fracking. De bewoners zijn bang dat de chemicaliën die daarbij worden gebruikt in het grondwater komen.

Vergunning

De bewoners vinden dat de NAM een zogeheten opsporingsvergunning had moeten aanvragen. Minister Kamp denkt daar anders over. Volgens hem valt de locatie Langebrug onder de concessie Groningen, waarvoor de NAM een winningsvergunning heeft.

'Goede kans'

Advocaat Jewan de Goede treedt vrijdag namens de bewoners op. Hij geeft de bewoners een goede kans: 'Ik denk dat ze een goed punt hebben, tegelijkertijd is het een nieuw onderwerp wat nog niet eerder aan de orde is geweest voor de rechter. Dus we moeten afwachten hoe het loopt.'