NAM: proefboring leidt niet tot aardbevingsgevaar

De proefboringen bij Blijham leveren geen gevaar voor een aardbeving op. Dit zei J.P. van de Water als woordvoerder van de NAM vrijdag, tijdens de rechtszaak die door de buurtbewoners tegen minister Kamp van Economische Zaken en het ministerie werd aangespannen.
De buurtbewoners vinden dat de NAM niet over de juiste vergunning beschikt en vrezen bovendien voor nieuwe aardbevingen en bodemvervuiling.

Geen fracking

Sinds eind juni wordt op de NAM-locatie Langebrug een boorinstallatie opgebouwd om proefboringen te kunnen doen. De NAM wil met de boring onderzoeken of het rendabel is om gas te winnen uit het kleine gasveld bij Blijham. De buurtbewoners vrezen voor nieuwe aardbevingen en zijn bang dat door de techniek die wordt gebruikt, het zogeheten fracking, chemicaliën in het bodemwater terechtkomen.
Ook van dit laatste is geen sprake, zei Van de Water. 'Er wordt niets gewonnen en niet gefrackt. Er gebeurt niets met de bodemdruk'. De boorwerkzaamheden zijn al begonnen en duren nog tot en met augustus. 'Het stopzetten van deze werkzaamheden leidt tot aanzienlijke economische schade en de boring direct stopzetten kan leiden tot een onveilige situatie'.

Geen belanghebbenden

De NAM zegt dat voor de proefboring in Blijham gebruik wordt gemaakt van de juiste toestemmingen en vergunningen volgens het Mijnbouwbesluit. De Blijhamsters die naar de rechter zijn gestapt zijn volgens de NAM geen belanghebbenden in deze zaak.