Zwemgroep sleept kankerpatiënten door behandeling

'Kanker is een rotziekte, maar laat je er niet van weerhouden om te komen zwemmen.' Dat zegt badmeester Antko Dieterman van zwembad Dubbelslag in Delfzijl. Hij begeleidt elke week de oncologiegroep De Spetters.
De groep is vijf jaar geleden opgericht om (voormalige) kankerpatiënten te laten bewegen in het water.

Behoefte

De zwemgroep is opgericht door Anneke van Campenhout uit Appingedam. In 2009 werd bij haar borstkanker geconstateerd en ze kwam hierdoor in contact met lotgenoten. Zij gaven aan behoefte te hebben om ergens te kunnen zwemmen.
Zo'n groep bestond nog niet
'Sommigen hadden een borstamputatie achter de rug', vertelt Van Campenhout. Dan is de stap om met anderen te zwemmen groot, weet ze. 'Na rondvragen bleek een groep speciaal voor ons kankerpatiënten helemaal niet in de regio te bestaan dus besloot ik hem zelf op te richten', legt Van Campenhout uit.

Inmiddels zwemmen er gemiddeld 25 dames en een enkele heer in de groep. Badmeester Antko vindt het belangrijk dat juist deze doelgroep blijf bewegen.

Betere conditie

'Het water is verwarmd en je kunt in alle rust werken aan je conditie. Want met een goede conditie doorsta je behandelingen vaak behoorlijk beter', zegt de badmeester.
Zwemgroep de Spetters zwemt elke woensdagochtend van half elf tot half twaalf in het verwarmde bad van Dubbelslag. Lotgenoten kunnen zich bij Anneke of bij het zwembad aanmelden.