Orgelmakerij in Roodeschool maakt orgel groter dan eigen pand

Orgelmakerij Steendam in Roodeschool heeft een opvallende order gekregen. Het bedrijf maakt een drieklaviersorgel voor een kerk in Noorwegen. Het instrument wordt zo groot, dat het niet in de eigen werkplaats past.
Het orgel wordt tien meter hoog en zes meter breed. De bovenkant van het instrument wordt daarom pas in het Noorse Sogndal op het onderstel geplaatst.
Het orgel wordt opgebouwd met pijpen van oude orgels uit binnen- en buitenland, omdat een oude pijp een betere klank heeft dan een nieuwe pijp.

1831

Volgens de orgelbouwer is de order bijzonder. Niet eerder heeft het bedrijf een orgel van deze grootte gemaakt. Daarnaast zegt Henri Rengers van de Orgelmakerij dat in het noorden van het land in 1831 voor het laatst zo'n orgel is gebouwd.
Een drieklaviersorgel heeft drie klankkleuren. 'Een piano heeft één klavier. Met een drieklavier kan je bijvoorbeeld met je linker hand begeleidend spelen, terwijl je met rechts de uitkomende stem speelt', legt Henri Rengers uit.

Zelf bespelen

Eind dit jaar moet het orgel klaar zijn. Voordat het instrument naar Noorwegen wordt verscheept, krijgen belangstellenden de kans om het exemplaar te bekijken en te bespelen.