Eis: zestig uur werkstraf voor Brabander die Syriërs naar Ter Apel smokkelde

Een 49-jarige Tilburger hoorde maandagochtend zestig uur werken tegen zich eisen wegens mensensmokkel. De man van Turkse komaf probeerde drie Syriërs naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel te brengen. Hij deed dit naar eigen zeggen uit medelijden.
Agenten zetten de man op 24 augustus 2014 bij Ter Apel met de auto aan de kant. Hij vervoerde drie mensen uit Syrië die niet over een verblijfsvergunning beschikten.

Behulpzaam

De man was op weg naar het asielzoekerscentrum om deze mensen af te leveren, zei hij tijdens de zitting. De vervoerder komt zelf oorspronkelijk uit Turkije en is via een asielaanvraag in Nederland terechtgekomen. Hij had medelijden met deze mensen en wilde hen slechts behulpzaam zijn.

Mensensmokkel of niet?

De officier van justitie vindt dat de man wel degelijk een schakel is geweest in de keten van mensensmokkel. Ook al gebeurde dit niet op een ernstige wijze, zoals verstoppen in een kofferbak of laadruimten van een vrachtwagen, het is wel strafbaar.
Hugo Pellinkhof, advocaat van de man uit Tilburg, legde de rechtbank voor dat er dagelijks bussen en taxi's vol met asielzoekers het centrum in Ter Apel bereiken 'en is hier dan ook sprake van een strafbaar feit?' Hij pleitte voor vrijspraak.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.