Schrijver werkt 25 jaar aan boek over 'Groninger kermis'

Het heeft veel weg van middeleeuws monnikenwerk; 25 jaar schrijven en sleutelen aan één boek. En dan niet zomaar een boek. Henk Werk schreef een 300 pagina's tellend boek over gebakkramen op Groninger kermissen.
Familiehistorie

Directe aanleiding tot het schrijven van het boek vormt het feit dat de voorouders van zijn opa destijds rondtrokken met de gebakskramen.
Varend door de provincie Groningen en het noorden van Drenthe, van kermis naar kermis reizend met demontabele gebakkramen. Zelf woont de geboren Stadjer al sinds 1967 in IJmuiden. Hij heeft deze familieleden nooit gekend.

Eigen beheer

Henk Werk was zó nieuwsgierig naar zijn voorouders en hun bijzondere beroep dat hij al het uitzoekwerk er graag voor over had. Hij wil graag iets bijzonders nalaten en dus zijn kosten noch moeite gespaard om zijn boek 'Groninger kermis' in eigen beheer uit te geven.

Rasechte kermisfamilie

Henk Werk komt uit een echte kermisfamilie. Vanaf 1850 tot 1961 zitten vier generaties Werk 'in het kermisgebak'. Ze staan bijna elk jaar met een kraam op de Vismarkt in de stad. De Grote Markt is voor de gebaksbakkers toch echt te duur.

Soap

De hoofdstukken in het boek die over ruim een eeuw familiegeschiedenis vertellen, lijken meer dan eens op het scenario van een soap. Zo verlaat de jongste broer van zijn opa zeer tegen de zin van de familie het kermisbedrijf voor de liefde. 'Zijn broers staken zelfs zijn banden lek als hij op bezoek wou bij zijn liefje' vertelt Henk Werk. 'Toch ging hij zijn eigen weg'

Kermisgebak

Daarnaast maakt de schrijver een speurtocht naar de oorsprong van kermisgebak; meer dan honderd pagina's over oliebollen, poffertjes, wafels en andere lekkernijen sieren het boek. 'Die kon ik heel gemakkelijk vullen met ondermeer recepten van ouderwets kermisgebak' glimlacht Werk.

Groninger kermis

Tenslotte beschrijft de geboren Stadjer, om meer lezers te trekken, de bijzondere geschiedenis van de Groninger kermis; die was zelfs een tijdje de grootste van Nederland.
Ondanks de populariteit hangt het voortbestaan van de Meikermis in 1921 nog aan een zijden draadje. De gemeenteraad stemt voor het afschaffen van de kermis. Omdat één liberaal gemeenteraadslid naderhand zijn stem wijzigt gaat dat op het nippertje niet door. 'En zo hebben we tot op de dag van vandaag een Meikermis in Groningen' aldus Werk.
Het boek 'Groninger kermis, werken op reis met gebakkramen 1850-1961' is te koop in de winkels en op sommige boekensites.