'De emotionele wind is nog lang niet gaan liggen'

Volgens beeldhouwer Hans Nipshagen wordt het hoog tijd dat er in Termunten een vissersmonument komt. Hij is dan ook zeer te spreken over het feit dat de Stichting Visserijmuseum Termunterzijl nog voor het einde van dit jaar zo'n monument wil realiseren.
In overleg met nabestaanden

Nipshagen is door de stichting benaderd met de vraag of hij het vissersmonument wil ontwerpen. 'Toen ik dat hoorde ben ik meteen begonnen', zegt de beeldhouwer. 'Uit drie schetsen heeft Stichting Dorpsbelangen Termunten het definitieve ontwerp gekozen. Daarnaast heb ik ook nog een nabestaande van een van de scheepsrampen gevraagd naar haar voorkeur.'


Zeven schepen....

Het zeven meter hoge monument stelt een overlijdenskruis voor. Het wordt gevormd door een scheepsmast waarvan het vissersnet halverwege hangt. 'Verder is het de bedoeling dat er aan de voorkant een stuk van een boeg komt te staan met de namen van de zeven vergane schepen en de twaalf verdronken zeelui', zegt Nipshagen.

..zijn nog lang niet vergeten

Uit de gesprekken die de kunstenaar voerde met onder meer nabestaanden van de verdronken zeemannen merkte hij dat de scheepsrampen - sommige al meer dan zeventig jaar geleden - nog lang niet vergeten zijn.
Nipshagen: 'De stormen waarin de schepen zijn vergaan zijn al geluwd maar de emotionele wind is nog lang niet gaan liggen. Daarom zijn ze ook zo blij dat er nu eindelijk een monument komt, het is een stukje erkenning.'

Volgende stap

Nu het definitieve ontwerp gekozen is wordt de bouwvergunning aangevraagd. Het is de bedoeling dat het kunstwerk op het grasveld aan de dorpskant van het Termunterzijldiep recht tegenover het museumgemaal Cremer wordt neergezet. 'Als alles lukt wordt 'ie nog voor 1 januari 2016 onthuld', hoopt Nipshagen.