Slachtoffer klaagt NAM aan voor schade aan boerderij

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is voor het eerst gedagvaard in een geschil over schade aan een woning in het Groningse aardbevingsgebied.
De pan uitrijzen

Bij veel woningeigenaren verloopt de afwikkeling van de aardbevingsschade uiterst moeizaam. Vaak wordt betwist of de schade wel door bevingen komt. Veel gedupeerden laten het erbij zitten, omdat de NAM het op de lange baan schuift of omdat de kosten de pan uit rijzen.

Herstelmethode

Eén van de gedupeerden is het zat. De eigenaar heeft de schade aan zijn boerderij in maart 2013 gemeld bij de NAM. Verschillende deskundigen zeggen dat de herstelmethode, die de NAM voorstelt, onvoldoende is. Bij nieuwe bevingen zal weer schade ontstaan. De eigenaar moet in dat geval het hele traject opnieuw doorlopen.

Veel te laag

De NAM schatte de schade op vijftienduizend euro. Volgens de contra-expertise bedraagt de totale schade zo'n 174.000 euro. De gedupeerde wil dat de NAM de kosten vergoedt, zodat de boerderij duurzaam en bevingsbestendig hersteld kan worden.

Oproep

Advocaat Erik-Jan Linstra van De Haan Advocaten staat de gedupeerde bij. Volgens hem zijn er veel soortgelijke gevallen. Hij roept iedereen op de zaak voor te leggen aan de rechter en niet op de NAM te wachten.
Eerder werd de NAM al gedaagd door gedupeerden voor de waardedaling van hun woningen en voor immateriële schade.